A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти
Тетіївської міської ради

ПРО ЗМІНИ В ОСВІТНІЙ МЕРЕЖІ ТЕТІЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Дата: 02.07.2021 17:31
Кількість переглядів: 12

ПРО ЗМІНИ В ОСВІТНІЙ МЕРЕЖІ ТЕТІЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Закони України «Про освіту» та  «Про повну загальну середню освіту», який вступив у дію у березні 2020 року, зобов’язують, а Міністерство освіти і науки України, яке здійснює освітню політику держави, стимулює органи місцевого самоврядування до створення ефективної освітньої мережі. Така мета закладена й у формулі розподілу освітньої субвенції, яка спрямована на підвищення якості освіти, та передбачає оптимальну наповнюваність класів для нашої громади в 15 учнів.   

До вересня 2022 року необхідно привести мережу закладів у відповідність з нормами законодавства, тобто здійснити реорганізацію  закладів освіти  та визначитися з типом закладів, адже більше не існуватиме таких типів як НВК чи НВО. Існуватимуть початкова школа, гімназія, яка дає базову середню освіту, і   старша  школа -  ліцеї. Кожна з цих ланок може мати статус юридичної особи. Ліцеями можуть бути тільки заклади освіти, які спроможні будуть набрати до 10 класу не менше 50 осіб.

Законодавчі вимоги диктують пришвидшення здійснення процесів реорганізації закладів освіти на місцях. Якщо говорити про нашу громаду, то до цих вимог додається ще й демографічний фактор. У більшості невеликих сіл чисельність дитячого населення скорочується. Аналіз демографічної ситуації на наступних п’ять  років вказує на те, що найбільш критичною є ситуація в селах Ненадиха, Горошків та Галайки, Росішки, Дзвеняче, де приріст  дитячого населення  є мізерним. Кількість дітей одного віку унеможливлює створення класу (менше 5 осіб).

Заклади освіти в цих селах на сьогодні уже є в статусі філій. В разі, коли там  не набирається  клас ( менше 5 осіб), діти довозяться до опорного закладу, або, за бажанням,  батьки самостійно забезпечують довезення дітей до вибраного ними іншого закладу освіти. У класах, де кількість дітей відповідає законодавчим нормам, адміністрація опорного  закладу спільно із завідувачем філією забезпечують здійснення освітнього процесу.

Реформування освітньої галузі: перепрофілювання закладів освіти, пониження в ступені, реорганізація у філії, -  проходить в усіх територіальних громадах України з метою приведення у відповідність з чинним законодавством та спроможної мережі відповідно до наявної демографічної ситуації.

Відповідно до рішення сесії Тетіївської міської ради від 24 червня 2021 року прийнято рішення про перепрофілювання (зміну типу) Черепипнського, Стадницького, Степівського навчально-виховних об’єднань у гімназії. Теліжинецьке НВО перепрофільовано у ліцей із присвоєнням імені Івана Драча.

Найпершим і найвагомішим чинником при прийнятті рішення про зміну статусу закладу освіти, пониження ступеня  є  демографічний фактор в населеному пункті. Рішення з цих питань приймає засновник (сесія Тетіївської міської ради).  Обов’язком директора школи  є детальний  аналіз мережі класів та учнів і доведення даної інформації до батьків і громадськості не пізніше червня місяця поточного року.

Батьки, використовуючи своє законне право обирати заклад освіти, часто відправляють своїх дітей на навчання в школу не за місцем проживання, і цим самим пришвидшують процес оптимізації. Так, минулого навчального року до П'ятигірського ліцею із Ненадихи батьки підвозили 14 дітей на навчання, з Теліжинець до міських шкіл доїжджали 9 учнів… Враховуючи ці фактори, на сесії міської ради 24 червня 2021 року 15 голосами й було прийняте рішення про пониження в ступені Ненадихівської філії до початкового.

Відділ освіти Тетіївської міської ради, аналізуючи перспективну мережу закладів освіти, керуючись вимогами законодавства розробляє План модернізації та оптимізації до 2024 року. В найближчій перспективі -  перепрофілізація   аграрного ліцею і освітнього центру,  як таких, що не відповідають заявленому типу закладу (відсутність відповідних ліцензій на провадження освітньої діяльності), реорганізація з пониженням ступеня Височанського НВО "ЗОШ І-ІІІ ступенів - дитячий садок", Теліжинецького НВО "ЗОШ І-ІІІ ступенів - дитячий садок", КЗ "Горошківське НВО "ЗОШ І-ІІ ступенів - дитячий садок", Галайківської філії П'ятигірського ліцею, Росішківської філії КЗ "Тетіївський ОЦ-ОЗЗСО І-ІІІ ступенів №3", Дзвеняцької філії КЗ "Тетіївський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1".

План модернізації й оптимізації мережі закладів освіти Тетіївської міської територіальної громади буде опубліковано на сайтах відділу освіти та міської ради.

Начальник відділу освіти В.Васютинський 

 

Лист Міністерства освіти і науки України "Про розрахунок обсягу освітньої субвенції на 2021 рік" від 26.05.2021 №1/11-3775

 

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА ЩОДО РОЗРАХУНКУ ОБСЯГУ ОСВІТНЬОЇ СУБВЕНЦІЇ НА 2021 РІК

 


« повернутися

Вхід для адміністратора