A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти
Тетіївської міської ради

Нарада-навчання з працівниками харчоблоків та медперсоналом закладів освіти Тетіївської міської ради

Дата: 23.02.2022 14:16
Кількість переглядів: 4

Нарада-навчання з працівниками харчоблоків та медперсоналом закладів освіти Тетіївської міської ради

 

В Україні 1 січня 2022 року завершився перехідний період з впровадження нових стандартів харчування в закладах освіти, оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт.

 

Саме з цією метою 22 лютого 2022 року в залі Центру позашкільної освіти Тетіївської міської ради відбулася нарада-навчання з директорами, відповідальними за харчування, працівниками харчоблоків (кухарями, завідувачами господарством) та медперсоналом закладів загальної середньої та дошкільної освіти щодо питань організації здорового харчування.

 

Участь у заході взяли:

- Надія ДЯЧУК – заступник міського голови з гуманітарних питань Тетіївської М/Р;

- Вадим ВАСЮТИНСЬКИЙ, начальник відділу освіти Тетіївської М/Р;

- Тамара ВОЛИНЕЦЬ, провідний спеціаліст відділу освіти Тетіївської М/Р;

- Олександр МАЛЮТА, провідний фахівець сектору Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тетіївського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області;

- Ольга ПАВЛУНЬКО, головний спеціаліст сектору безпечності харчових продуктів Тетіївського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.

На початку заходу до присутніх звернувся Вадим ВАСЮТИНСЬКИЙ, начальник відділу освіти. Він зазначив, що 1 вересня 2021 року набули чинності норми харчування та Порядок організації харчування у закладах освіти, затверджені постановою Кабміну № 305 від 24 березня 2021 року. Також начальник відділу освіти звернув увагу на те, що питання, яке буде розглядатися під час наради, вкрай важливе та актуальне. Це не лише вимога часу, а й можливість покращити надання послуг з харчування нашим дітям у закладах освіти.

 

Тамара ВОЛИНЕЦЬ, провідний спеціаліст відділу освіти, висвітлила питання щодо порядку організації харчування в закладах освіти Тетіївської міської ради, акцентувала увагу присутніх на дотриманні Постанови Кабінету Міністрів України № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

 

Згідно даної Постанови змінено підходи до організації харчування. Наразі передбачено, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів (осіннє, зимове, весняне і літнє). Це дозволить урізноманітнити раціон. Наприклад, восени діти будуть більше їсти фруктів та овочів – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Щодо зими і весни, то там можна використовувати мандарини, апельсини тощо. Ковбаси, паштети та сосиски потрібно замінити стравами з риби та м' яса. Водночас “швидкі перекуси” замінити, до прикладу, на горіхи, сухофрукти та злакові батончики, які не міститимуть багато цукру.

 

Відповідно до нових норм, здобувачі освіти споживатимуть меншу кількість цукру, солі, картоплі та хліба, водночас збільшаться норми вживання фруктів, м’яса та молочних продуктів. У школах заборонено продавати снеки, чипси, сухарики, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, низку солодощів та цукерок.

 

Також Тамара ВОЛИНЕЦЬ додала, що в Україні запустили платформу про здорове харчування у закладах освіти “Знаїмо”. Вона є частиною реформи системи шкільного харчування в Україні. На новій платформі зібрано повну інформацію для директорів про перебіг реформи й нормативи шкільного харчування, розділи для вчителів і батьків, де можна дізнатися, як формувати культуру харчування у дитини в сім’ї та у школі, а також є окремий розділ для школярів, у якому з використанням ігор і тестів викладено основи здорового харчування.

Представники Тетіївського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Олександр МАЛЮТА та Ольга ПАВЛУНЬКО акцентували увагу на законодавчих актах, які регулюють політику у сфері організації харчування у закладах освіти, гігієнічних вимогах до харчових продуктів, правилах гігієни персоналу, проведенню лабораторних досліджень води питної тощо.

 

Також вони звернули увагу присутніх, що при створенні перспективного меню необхідно дотримуватися вимог Постанови 305. Енергетична та поживна цінність їжі у закладі повинна відповідати загальним віковим потребам дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.

 

Потрібно планувати частку калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежно від режиму (кратності) харчування в закладі. Якщо дитина з’їсть лише сніданок, калорійність має становити 25–30% добової потреби, відповідно частка для обіду збільшується до 30–35%.

 

Під кінець наради, у форматі відкритого мікрофону «Запитання та відповіді», начальник відділу освіти та провідний спеціаліст відділу освіти надали конкретні рекомендації та відповіді на запитання щодо впровадження нових вимог до організації харчування в закладах освіти.



« повернутися

Вхід для адміністратора