A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти
Тетіївської міської ради

Логічно мислимо та розвиваємося

Дата: 06.02.2020 10:39
Кількість переглядів: 19

Ми живемо в суспільстві знань і високих технологій. Малюка вже з перших років життя оточує математична інформація, тому дошкільна освіта має бути спрямована на виховання в дітей звички до повноцінної логічної аргументації.

05.02.2020 року на КЗ ЗДО (ясла-садок) «Калинка» Тетіївської міської ради відбувся теоретико-практичний семінар для вихователів ЗДО та дошкільних підрозділів НВО «Формування логіко-математичних компетенцій дошкільників засобами інноваційних технологій».   

Відкриваючи захід, методист МК Волинець Тамара Євгеніївна зазначила, що мета закладу дошкільної освіти сформувати елементарні математичні знання та уміння в дітей дошкільного віку, підготувати до самостійного застосування цих умінь під час розв'язання найрізноманітніших практичних і пізнавальних завдань, дати уявлення дітям про базові математичні поняття, навчити їх виконувати найпростіші математичні дії, сприяти розвитку особистості взагалі. 

Отже, навчити дитину логічно мислити — одне з найважливіших педагогічних завдань.

Для реалізації завдань, окреслених у Базовому компоненті дошкільної освіти й чинних програмах, доцільно вихователям широко використовувати  інноваційні технології, цікаві нетрадиційні методики, адаптовані до використання в роботі з дітьми дошкільного віку. Усі ці методики ґрунтуються на використанні специфічного дидактичного матеріалу й авторських розвивальних ігор.

Зазначені технології підвищують результативність освітньо-виховного процесу, підходять для роботи з дітьми впродовж дошкільного дитинства, зорієнтовані на індивідуальний підхід до дитини й забезпечують реалізацію освітніх завдань відповідно до вимог Державного стандарту.

Вихователь ЗДО Людмила Богданюк разом з дітьми середньої групи провела комплексне заняття «Мислимо, граємо, Зайчику допомагаємо» з використанням «Логічних блоків» Дьєнеша, кольорових паличок Кюізенера, карток-властивостей Семадені.

Під час заняття дошкільники вчилися аргументувати і доводити свою думку. Розвивали свою уяву, сенсорні здібності, дрібну моторику. Вправлялися в знаходженні відмінностей та спільних ознак геометричних фігур (колір, розмір, форма). Вчилися знаходити предмет серед запропонованих, користуючись значками властивостей та створювати композиції силуетів з геометричних фігур за зразком. Заняття пройшло цікаво та з позитивними емоціями як дітей так і присутніх педагогів.

В ході проведення семінару, перед присутніми виступила директор ЗДО «Калинка» Любаренко Олександра Миколаївна, яка представила увазі презентацію «Формування логіко-математичних компетенцій дошкільників засобами інноваційних технологій». Також Олександра Миколаївна запропонувала учасникам переглянути матеріали виставки по темі семінару, у створені якої працювали всі педагоги  закладу освіти. 

Крім того, під час семінару був проведений тренінг, мета якого закріпити знання педагогів про інноваційні технології, які доцільно застосовувати з метою розвитку логіко – математичного розвитку дітей дошкільного віку.

Учасники семінару відмітили високий рівень проведення заходу, професіоналізм в підборі матеріалів та використаних під час проведення прийомів роботи.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора